Klíčky mungo vyžadují dostatek kyslíku a nepříliš tvrdou vodu

Klíčky mungo se staly již před mnoha lety jedním ze vzorů zdravého životního stylu. Začaly se objevovat v obchodech zejména v naklíčené podobě a pozornost si přitáhly díky své chuti, dobré stravitelnosti a výživovým hodnotám. Přispívají k odkyselení organismu, jsou přirozeným zdrojem vitamínu C, živých enzymů a důležitých minerálů. Klíčky drobných zelených fazolek si však můžete vypěstovat i doma. Je to snadné, stačí je pravidelně proplachovat čistou vodou a dbát na to, aby byly pouze vlhké, nikoli ve vodě namočené. O některých vlivech na klíčící proces však řada lidí nemá ani tušení.fazole rostoucí na poli

Na co si dát při klíčení pozor

Vliv světla – sluneční světlo, případně světlo umělé v patřičném frekvenčním rozsahu je podmínkou k tvorbě chlorofylu (zeleného barviva), nikoli klíčení. Vyklíčí vám např. i ve tmě temného sklepa cibule nebo brambory. Naklíčená semínka jsou však díky přirozenému světlu větším přínosem z hlediska nutričního, a tak je mnohem vhodnější mít je umístěná např. v nakličovacích miskách v pokoji nebo na kuchyňské lince. Dávejte však pozor na přímé sluneční paprsky, které jim nesvědčí.
Tvrdost vody – nejlépe klíčí semena v měkké vodě, příliš tvrdá voda (velmi vysoký obsah rozpuštěných minerálních iontů) celý proces brzdí, zpomaluje, a u některých semen jej může i zastavit. Jestliže máte doma velmi tvrdou vodu, vyplatí se využít k její úpravě pro klíčení např. konvici s filtrační patronou. Příliš měkká voda se ovšem naopak nehodí pro přímou konzumaci (na pití), filtrační konvice tedy používejte se zdravým selským rozumem – ideální tvrdost vody na pití je střední od 1,3 do 2,7 mmol na litr, tedy ani příliš měkká, ani příliš tvrdá.klíčící rostlinky
Oxid uhličitý a okysličování – vydýchaný vzduch v místnosti a špatné větrání nesvědčí lidem a zvířatům a není příznivé ani pro klíčení. Způsobuje to zvýšený obsah oxidu uhličitého. Zatímco rostliny jej využívají ke svému růstu, klíčícím semenům neprospívá. Ta dokonce přestanou klíčit a uhynou v okamžiku, kdy koncentrace tohoto plynu překročí přibližně jednu třetinu v objemu vzduchové hmoty. Dbejte tedy na pravidelné větrání nejen kvůli sobě, ale i živým rostlinným semínkům.